profileimage

Over Jan

Als lid van de Werkgroep Intergratie Gehandicapten heb ik samen met Frans Huijsmans en 200 jongeren met en zonder handicap in 1972 gestreden tegen de ontoegankelijkheid van het Nijmeegs cultureel centrum De Lindenberg. Dat was de eerste demonstratiemars van jongeren met een handicap.

Wij zaten met 120 kinderen in de bossen van de Sint Maartenskliniek omdat de samenleving nog niet klaar was om ons toe te laten. Vanaf mijn 14de was ik overtuigd dat ook jongeren met een handicap het recht hadden om te kunnen integreren in de samenleving. Daarvoor waren compenserende maatregelen nodig, zoals goede voorzieningen en een toegankelijke samenleving. Deze strijd voer ik al bijna 40 jaar samen met vele andere belangenbehartigers. Eerst als vrijwilliger, later als coördinator bij de WIG. Later als voorzitter bij de CG-Raad en nu nog als ambassadeur van Programma VCP en bij Makkers Unlimited.

Mijn motivatie

Wat we 40 jaar geleden konden kan deze oude actievoerder nog steeds, en velen met mij, gezien de vele reacties. VIVE LA REVOLUTION!

Alles wat we hebben opgebouwd, meestal op initiatief van lokale belangenbehartigers, wordt nu afgebroken door dit kabinet. Dankzij de nimmer aflatende acties van gehandicaptenorganisaties zijn er in Nederland nu gebouwen die toegankelijk zijn. Deze regering heeft boekhouders laten schrappen in de begroting, maar is vergeten dat een fatsoenlijke democratie niet kan zonder lokale belangenbehartigers en hun ondersteuners. Of is het zo dat ze ons eerst willen uitschakelen om daarna de rest van de bezuinigingen door te voeren. De strijd gaat door, dan maar vanuit de bossen. Wat we 40 jaar geleden konden kan deze oude actievoerder nog steeds, en velen met mij, gezien de vele reacties. VIVE LA REVOLUTION!

Zie Jan’s verhaal ook op Aparticipatie.nl.