Gastblog Broeder Tuck Overhandiging ITS-criteria , Eerste Kamer.

Gedoe

Door al het gedoe rond mijn ziekte duurde het even maar komt Broeder Tuck nu dan toch toe aan een column schrijven.Een week geleden, op 30-05-2017, werd in de Eerste Kamer de omgevingswet behandeld.

Toegankelijkheid

In deze wet is niets te vinden over toegankelijkheid.
Dan kun je wel weer de zoveelste petitie aan gaan bieden. Maar bij ‘Terug naar de Bossen’ dachten we: “Doen we lekker niet.”
Veel zinniger leek het ons om de Kamerleden kennis te laten maken met de criteria waaraan een omgeving of gebouw moet voldoen om het begeerde Internationaal toegankelijkheidssymbool op de gevel te mogen krijgen. Dus overhandigde Broeder Tuck een boekwerk met ITS-criteria aan de Commissie Infrastructuur en Milieu van de Eerste Kamer.
Daarna gingen Charlie, Monika, Sander en Broeder Tuck de debatten over de omgevingswet volgen.

Nieuwe medestrijder

Annemieke Goudsmit

 

 

Hier ontmoetten we ook Annemieke, met wie we de hele verdere dag gezellig samen zijn opgetrokken.

 

Minister Blok

Minister Blok had uit het bouwbesluit en de woningwet alle teksten over toegankelijkheid verwijderd. En dat na de ratificatie van het VN-Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap. Tijdens de overhandiging kregen we al te horen dat de Tweede Kamer onlangs ervoor heeft gezorgd dat deze teksten in zijn geheel zijn teruggeplaatst.

Goed nieuws!

Tijdens een schorsing van de vergadering kwam minister Schultz van Haegen dit aan ons vertellen en ze heeft het ook genoemd in de Eerste Kamer.
Tijdens de dinerpauze zijn we in de kantine van de Eerste Kamer getrakteerd door de SP.

Charlie en Meta Meijer SP

Meta Meijer SP nodigt ons uit om mee te eten.

Dank je wel, lekker gegeten.

B.T.B.U. Bereikbaar, Toegankelijk, Bruikbaar, Uitgankelijk.

Eerste Kmare

Mevr Vos Groen Links tijdens debat

Na de debatten kwam Marijke Vos van Groen Links naar ons toe met de vraag of we nu tevreden waren. Natuurlijk zijn we heel blij dat de teksten over toegankelijkheid in het bouwbesluit en de woningwet terug zijn. Daarmee is dan Toegankelijkheid en Bruikbaarheid van gebouwen in de wet verankerd Maar die gebouwen staan in een omgeving waar de omgevingswet over gaat.
Dan krijg je te maken met de 1e B van BTBU, namelijk Bereikbaarheid. En daarover staat niets in de omgevingswet. Dit heeft Marijke Vos opgeschreven, dus er is hoop.

Terug naar de bossen genoemd.

Tijdens de debatten werd onze overhandiging een paar maal genoemd.
Dat is mooi maar bij D66 gingen Broeder Tuck zijn nek haren overeind.

Mevrouw Stienen zei letterlijk:

“Tot slot ook de D66 fractie sluit zich aan bij de woorden van voorgangers van PvdA, Groen Links en SP over de behoefte aan geruststelling over de toepassing van het gehandicapte verdrag. Daarbij tekenen wij aan dat we het jammer vinden dat er na het schriftelijk overleg met de minister er geen ontheffingsmogelijkheden zijn voor toegankelijkheidsnormen voor bv studentenhuizen.”

Wat een dommigheid.

Wat voor een beeld heeft zij. Net of studenten allemaal jong en fit zijn. Broeder Tuck kan vertellen dat handicaps niet doen aan leeftijdsdiscriminatie.
Hoe vaak gebeurd het niet dat een gehandicapte student de studie maar moet afbreken omdat er geen passende woonruimte te vinden is.
Of dat een gehandicapte ouder maar weer in een café moet afspreken omdat de studentenkamer van zijn kind ontoegankelijk is.
En ook studenten kunnen op die manier niet bij elkaar op bezoek.

Minster komt nog even langs

Minister Schultz van Haegen

Na afloop kwam Minister Schultz nog even langs.

Met vriendelijke en strijdbare groeten,

Jeroen Zwart (Broeder Tuck)
Woordvoerder van ‘Terug naar de Bossen’


1 Reply op "Gastblog Broeder Tuck Overhandiging ITS-criteria , Eerste Kamer."

 • Annemieke Goudsmit
  7 juni 2017 (16:06)
  Reply

  Het was voor mij een leerzame middag en avond!
  Dank voor alle info en verhalen.
  Veel respect voor jullie werk en inzet.
  Hartelijke groet,
  Annemieke


Iets te zeggen?

Een beetje HTML is ok