profileimage

Over Anita

Mijn naam is Anita Sanders, 43 jaar en woonachtig in het mooie Oost Groningse Musselkanaal. Vanaf mijn 1e levensjaar lijd ik aan reuma en vanaf mijn 10e ben ik tevens visueel beperkt, dat wil in gewoon Nederlands zeggen “slechtziend”, na een half jaar volledig blind te zijn geweest. Als kind lag ik jaren lang achter elkaar in de St. Maartenskliniek te Nijmegen (5e t/m 11e) en toen was ik reeds een “eigenwijsje” dat heel goed wist wat ze wilde en wat ze kon of dacht te kunnen.

Dat eigenwijze karaktertrekje heeft me gebracht waar ik nu ben, niet constant in een rolstoel zoals artsen verwacht hadden, maar binnen bepaalde afstanden lopend op mijn twee nieuwe knietjes en verder gebruikmakend van mijn rolstoel, scootmobiel en rollator, gekscherend noem ik ze mijn reuma Ferrari en stoep Ferrari.

Mijn motivatie

Een andere karaktertrek van me is dat ik ontzettend moeilijk tegen onrecht kan. Onrecht in de breedste zin van het woord. Geloof me, in het wereldje van ‘beperkte’ mensen kom ik het ontzettend veel tegen, dat onrecht.

Een andere karaktertrek van me is dat ik ontzettend moeilijk tegen onrecht kan. Onrecht in de breedste zin van het woord. Geloof me, in het wereldje van ‘beperkte’ mensen kom ik het ontzettend veel tegen, dat onrecht. Ook als voorzitter van de Reumapatiënten vereniging Emmen e.o. zie ik heel veel fout gaan en ontzettend veel obstakels waar mensen tegenaan lopen: taxivervoer, wmo beleid, hulpmiddelen die niet verkregen worden of zeer moeizaam, problemen in de thuiszorg en ga maar door.

Nu echter doet een heel ander onrecht zich voor, onze regering vindt het nodig onevenredig hard te bezuinigen op juist deze doelgroep, de mensen die het al heel zwaar hebben en afhankelijk zijn van goede en betaalbare, toegankelijke zorg. De stapeling bezuinigingen raken keihard! Niet alleen in de portemonnee en zorg, maar in het hele leven. Gelijke rechten, rechten om deel te nemen aan de samenleving. Recht op een goede belangenbehartiging. En zelfs dat dreigt grotendeels te verdwijnen. Belangenbehartiging die zo ontzettend belangrijk is voor deze groep mensen.

Alle bovenstaande zaken hebben mij nog strijdbaarder gemaakt dan ik reeds was en mede daarom sluit ik me heel graag aan bij Terug naar de Bossen. Het laten horen van onze stem, onze strijd een duidelijk en helder gezicht geven en het luisteren naar de roep van al deze mensen die in de knel dreigen te komen. En dat juist dóór de mensen uit die doelgroep. Dat maakt Terug naar de Bossen uniek!